Prietena mea geniala Elena Ferrante

Prietena mea geniala. Elena Ferrante este pseudonimul unei romanciere italiene foarte apreciate si total necunoscute publicului. Nimeni nu stie cine este cu adevarat Elena Ferrante.

Prietena mea geniala”(2011) face parte din Tetralogia napolitana,din care mai fac parte : “Povestea noului nume”(2012), “Cei care pleaca si cei care raman”(2013), “Povestea fetitei pierdute”(2014)

Prietena mea geniala”este un roman complex si reprezinta povestea tulburatoare a unei prietenii de-o viata dintre Elena si Lila. Actiunea romanului, plasata in anii ’50, nu mult dupa razboi,are ca fundal orasul Napoli, mai precis mahalalele orasului Napoli, unde traiesc familiile sarace. Autoarea descrie in mod realist cartierele muncitoresti stapanite de mafia acelor ani. Oamenii asista neputinciosi la crime, la razboaie intre bande rivale. Copiii cresc in aceasta lume murdara, saraca, in care dreptatea este de partea celor cu bani, a clanurilor mafiote.

Elena si Lila sunt ,la inceputul romanului, doua fetite foarte diferite, colege de clasa. Autoarea urmareste vietile lor ,care la un moment dat se separa, pentru a se intersecta din nou mai tarziu, in circumstante diferite.

Cartea este scrisa la persoana intai, din perspectiva Elenei Greco.

Si se deschide cu un prolog. In acest prolog, Elena este sunata de Rino, speriat de disparitia mamei sale, Raffaella Cerullo, Lila . Elena, cunoscand-o, nu se ingrijoreaza. Dar cand Rino, fiul Lilei ii spune ca odata cu ea disparusera si hainele si computerul, actele, fotografiile in care aparea, Elena se infurie si se gandeste ca Lila exagereaza in stilul ei cunoscut ,vrand sa stearga orice urma a ei pe acest pamant. Elena vrea sa impiedice acest lucru.

“Lila, ca de obicei vrea sa exagereze ,m-am gandit.[…]Nu voia sa dispara ea ,acum,la 66 de ani, ci sa stearga toata viata pe care a lasat-o in spate. M-am simtit dintr-o data foarte furioasa. Sa vedem cine izbuteste de data asta, mi-am zis. Am deschis computerul si am inceput sa scriu fiecare detaliu al povestii noastre, tot ce mi-am amintit.”

Elena se intoarce in timp, in urma cu 60 de ani, in Napoli, in 1950, o perioada plina de framantari politice, de schimbari, in care mafia facea legea.Diferentele dintre clasele sociale erau foarte mari si aproape imposibil de depasit..

Elena si Lila aveau 6 ani cand sau cunoscut. Erau foarte diferite ca fire si ca infatisare. Elena era timida, Lila era bataioasa. Elena era blonda, Lila era bruneta. Amandoua proveneau din familii sarace.Tatall Elenei era portar la primarie, iar mama ei casnica. Elena isi dispretuieste mama si doreste ,ca prin studiu, sa si depaseasca conditia, sa iasa din aceasta lume si sa nu ajugnga niciodata ca mama ei. Tatal Lilei este cizmar, fratele sau Rino de asemenea. Nunzia, mama Lilei era o persoana stearsa, fara personalitate, fara curajul de a se opune sotului ei nici macar cand era vorba de copii si de viitorul lor.

Lila era foarte inteligenta, avea sclipiri de geniu, iar invatatoarea remarca imediat. Lila invata singura sa scrie si sa citeasca .Elena ,desi invata bine, nu reuseste sa se ridice la nivelul ei. Elena era fascinata de Lila, de caracterul ei puternic si de inteligenta ei sclipitoare. Elena isi da seama cu tristete ca va fi mereu pe locul doi din toate punctele de vedere. Mai tarziu, multe din actiunile Elenei vor fi influentate de personalitatea Lilei. Se gandeste in anumite situatii ce ar fi facut ,cum ar fi actionat Lila.

Cum se vor schimba vietile acestor doua personaje complexe? Va continua prietenia lor? Ce va face Lila? Ce va face Elena? Veti descoperi citind acest roman fascinant prin forta caracterelor create, prin realismul descrierilor dar si prin povestea insasi .

Prietena mea geniala Elena Ferrante

10

Calitate

10.0/10

Pret

10.0/10

Design

10.0/10

Lizibilitate

10.0/10

Transport

10.0/10

PRO

  • O carte despre prietenie minunata
  • Design deosebit
  • Carte educationala
  • Pret foarte bun
  • Transport rapid

Contra

  • Nu s au gasit

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.